WordPress Pagina’s vs Posts: Wat is het verschil?

Let op: De screenshots zijn nog in het Engels

Dus je hebt besloten om je website in WordPress te maken – goed bezig! Een van de allereerste dingen is het verschil tussen WordPress-pagina’s vs posts. Beginners kunnen deze termen en de gerelateerde functies verwarrend vinden, omdat ze in veel opzichten vergelijkbaar zijn. Maar het gebruik ervan is erg verschillend.

In dit artikel zullen we de belangrijkste verschillen tussen WordPress-pagina’s vs posts uitleggen. We zullen je ook laten zien hoe je ze kunt maken.

Laten we er meteen induiken!

Het onderscheid tussen WordPress-pagina’s vs posts

WordPress-pagina’s worden gebruikt voor tijdloze, statische content die niet vaak verandert. Ze bevinden zich meestal in het primaire navigatiemenu. Je Contact en Over pagina’s moeten bijvoorbeeld gemakkelijk toegankelijk zijn en hoeven zelden te worden aangepast, dus het is zinvol om ze als aparte pagina’s te ontwerpen.

Aan de andere kant zijn posts ontworpen als blogartikelen en worden ze standaard in omgekeerde chronologische volgorde weergegeven. Je zou berichten kunnen gebruiken om je artikelen, het laatste nieuws en andere content die je regelmatig wilt toevoegen, te publiceren. Het artikel dat je nu leest is een voorbeeld van een post.

Je kunt zowel pagina’s als berichten maken door de Block Editor te gebruiken om tekst, afbeeldingen en andere media toe te voegen. Als je meer hulp nodig hebt, kun je altijd deze bronnen bekijken om WordPress helemal onder de knie te krijgen.

4 Verschillen tussen WordPress-pagina’s en posts

Nu je het onderscheid tussen deze twee in algemene zin begrijpt, kunnen we eens kijken naar hoe ze werken en hoe ze gebruikt moeten worden.

 1. Je kunt posts ordenen met tags en categorieën

Wanneer je een post aanmaakt, kun je deze toewijzen aan een categorie en tags toevoegen, zodat je bezoekers de content per onderwerp kunnen doorbladeren in plaats van chronologisch. Dit is hoe beide in een notendop werken:

 • Categorieën zijn als een inhoudsopgave voor een website. Als je bijvoorbeeld kleding verkoopt, kan een van je categorieën “T-Shirts” zijn.
 • Tags zijn meer specifieke termen voor bepaalde content. Als je bijvoorbeeld een aankondiging over een nieuwe t-shirt-lijn wilt publiceren, kun je tags als “biologisch katoen” of “T-shirt met print” als omschrijving gebruiken.

Pagina’s hebben daarentegen geen tags en categorieën. In plaats daarvan kun je ze ordenen in ‘parent’- en ‘child’-pagina’s om ze hiërarchisch te groeperen. Je kunt bijvoorbeeld een parent-pagina hebben met de naam “Kleding”, die dan wordt opgesplitst in “Kleding voor vrouwen” en “Kleding voor mannen”.

 1. Posts hebben een datum en een auteur

Wanneer je naar de top van deze post scrollt, zie je de publicatiedatum en de auteur van het artikel. Afhankelijk van het thema kun je er ook voor kiezen om de categorie van elk bericht, de reacties en nog veel meer weer te geven.

Pagina’s hebben deze details niet, omdat ze ontworpen zijn voor belangrijke content die prominent aanwezig moet zijn voor de bezoekers, ongeacht wanneer ze je site bezoeken. Zoals eerder vermeld, zijn je Contact- en Over-pagina’s voorbeelden van statische content. Je kunt ook pagina’s opnemen over producten of een portfolio.

 1. Je kunt posts opnemen in RSS-feeds

Omdat posts een publicatiedatum hebben, kunnen ze via RSS-feeds worden gedeeld. Deze functie is nuttig voor lezers die gebruik maken van diensten zoals Feedly om de nieuwste content uit meerdere bronnen bij te houden.

Je kunt ook gebruik maken van RSS om een nieuwsbrief te maken en deze via e-mailmarketingplatforms zoals MailChimp af te leveren. Je abonnees ontvangen dan een melding om de laatste berichten op je site te bekijken. Pagina’s kunnen daarentegen niet via RSS worden samengevoegd, maar nieuwe pagina’s hoeven zelden te worden gepubliceerd.

 1. Posts kunnen de betrokkenheid verhogen

Bloggen is een uitstekende tool voor contentmarketing. Standaard kunnen je lezers opmerkingen achterlaten onder je post, maar je kunt ze ook uitschakelen als je dat liever hebt.

Veel thema’s zijn voorzien van social media buttons, zodat bezoekers je content gemakkelijk kunnen delen op hun favoriete platformen. Je kunt deze functionaliteit ook toevoegen door gebruik te maken van een van de vele social media plugins, waarmee je bijna overal op je site functies voor het delen kunt opnemen.

WordPress-pagina’s hebben standaard de reactie uitgeschakeld. Je wilt immers waarschijnlijk niet dat bezoekers opmerkingen achterlaten op je pagina van onze diensten. Je kunt echter wel reacties toestaan voor een enkele pagina of voor alle pagina’s.

Hoe maak je WordPress-pagina’s en posts

Nu we de belangrijkste verschillen tussen WordPress-pagina’s vs posts hebben besproken, zullen we je laten zien hoe je ze kunt maken. Gelukkig is het supergemakkelijk!

WordPress-pagina’s maken

Om je eerste pagina aan te maken, log je in op je dashboard en navigeer je naar Pagina’s > Nieuw toevoegen:

Je komt terecht in de Block Editor, waar je je content kunt toevoegen. Selecteer eerst de gewenste paginalay-out en voeg dan een titel toe:

Selecteer vervolgens het plus-symbool om door de beschikbare blokken te bladeren. Je kunt kiezen uit meerdere elementen, zoals een koptekst, alinea, afbeelding en meer:

Wanneer je een van deze opties selecteert, zie je een bewerkingsbalk aan de rechterkant. In dit voorbeeld voegen we een Alinea-blok met tekst toe, zodat we toegang krijgen tot lettergroottes, kleurinstellingen en meer. Je kunt ook op de drie verticale punten boven je blok klikken om toegang te krijgen tot extra opmaakopties:

Zodra je klaar bent met je paragraaf, klik je op Enter en voeg je een ander blok toe. Laten we deze keer een afbeelding toevoegen. Nadat je het blok Afbeelding hebt geselecteerd, kun je een afbeelding uploaden vanaf je computer of kiezen uit je mediabibliotheek. In de bewerkingsbalk aan de rechterkant kun je de grootte van de afbeelding aanpassen, alt-tekst toevoegen en meer:

Je kunt ook andere content toevoegen, zoals gallerijen, citaten, of Call to Action (CTA) knoppen. Sommige plugins breiden je lijst met beschikbare blokken uit met meer geavanceerde elementen. Je kunt zoveel blokken plaatsen als je wilt, en ze verplaatsen om je pagina te reorganiseren.

Klik op elk gewenst moment op Preview om te zien hoe je pagina er voor bezoekers uit zal zien. Als je tevreden bent, klik je op Publiceren. Je kunt het ook opslaan als een concept als je er later op terug wilt komen:

Als je ten slotte de voorkeur geeft aan een visuele bouwervaring, kun je een paginabouwer als Divi gebruiken in plaats van de standaard editor. Dit maakt het maken van een website een fluitje van een cent.

WordPress-posts maken

Om je eerste blogpost toe te voegen, ga je naar Posts > Add New. Je komt dan op een Block Editor scherm dat bijna hetzelfde is. Daarom kun je ook de bovenstaande stappen volgen om content blokken toe te voegen en je post mee op te bouwen.

Houd er echter rekening mee dat de zijbalk aan de rechterkant verschillende opties bevat onder het tabblad Document. Je zult nieuwe secties zien voor het toevoegen van categorieën en tags:

Je kunt ook een afbeelding toevoegen. Als het thema deze optie toestaat, verschijnt het als een miniatuur op je blogpagina en zelfs in social media berichten.

Net als bij pagina’s kun je ook een voorbeeld van je post bekijken, een concept opslaan of op Publiceren klikken zodra je klaar bent om live te gaan. Dat is het!

Veelgestelde vragen

Voordat we afronden, laten we eens kijken naar een paar van de meest gestelde vragen over WordPress-pagina’s vs posts.

Hoeveel pagina’s en posts kun je in WordPress aanmaken?

Er is geen limiet. Je kunt zoveel pagina’s en berichten maken als je wilt.

Wat als ik een fout maak? Kan ik pagina’s veranderen in berichten (en vice versa)?

Ja, dat kan! Als je een fout maakt of een van je berichten evolueert, kun je de WordPress-plugins gebruiken om het type bericht te veranderen.

Welke is beter: Pagina’s of posts?

Dat hangt af van het soort content dat je aanmaakt. Als je van plan bent om je site in de eerste plaats als een blog te gebruiken, kan het zijn dat je pagina’s niet erg bruikbaar zijn (hoewel je toch een paar basispagina’s wilt, zoals Contact en Over Ons). Aan de andere kant gebruiken veel bedrijfs- en portfoliosites geen posts (om maar een paar voorbeelden te noemen).

Kan ik een aangepaste URL maken voor mijn pagina’s en posts?

Ja, dat kan. Open gewoon je pagina of post in de editor en ga naar de zijbalk. Je kunt de URL in het tabblad Document aanpassen. Je kunt ook een aangepaste permalink-structuur voor je hele site maken.

Conclusie

Hoewel WordPress een beginnersvriendelijk platform is, kan het maken van een website voor de eerste keer intimiderend zijn. Zo kan het in eerste instantie moeilijk zijn om het verschil te zien tussen pagina’s en berichten.

Hier is een overzicht van beide:

 1. Pagina’s zijn voor statische content die niet geregeld geüpdatet hoeft te worden, zoals je contactgegevens.
 2. Posts zijn voor het delen van reguliere content met je publiek, zoals blogartikelen, artikelen en bedrijfsnieuws.

Heb je nog meer vragen over WordPress-pagina’s vs. posts? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Comments

 • No comments yet.
 • Add a comment

  Schrijf je in en mis niets meer.

  Krijg wekelijks op donderdagmorgen een overzicht van de laatste posts op WPMagazine.be, een nieuwsbrief boordevol tips tricks, en onze laatste artiekelen. Zo ben je altijd op de hoogte.