Wat is Akismet en waarom u het meteen moet gaan gebruiken

Elke WordPress-installatie wordt geleverd met twee vooraf geïnstalleerde plug-ins. Een daarvan is Akismet. Hoewel Akismet vooraf is geïnstalleerd, is het niet standaard geactiveerd. U moet enkele extra stappen ondernemen om het te activeren. In dit artikel leggen we uit wat Akismet is en waarom je het meteen moet gaan gebruiken. We laten u ook zien hoe u Akismet instelt op uw WordPress-site.

Wat is Akismet?

Akismet is een spamfilterservice voor reacties. De naam Akismet komt van Automattic en Kismet. Auttomatic is het bedrijf achter Akismet en is opgericht door de medeoprichter van WordPress Matt Mullenweg. Akismet vangt blogcommentaar en pingback-spam op met behulp van hun algoritmen. Dit algoritme leert van zijn fouten en van de acties die worden ondernomen door deelnemende websites. Als een aantal websites bijvoorbeeld gelijkaardige inhoud als spam gaat rapporteren, zal Akismet leren om dat soort inhoud in de toekomst als SPAM te identificeren. Op 20 september 2020 heeft Akismet meer dan 503 miljard spam berichten geblokkeerd.

Waarom zou u Akismet moeten gebruiken?

Op populaire websites kan het percentage aan spam berichten makkelijk oplopen tot maar liefst 85%. Dit betekent dat van elke 100 reacties er slechts 15 legitiem zijn. Het modereren van reacties is een tijdrovende taak en met Akismet kan u dus uren werk besparen. Akismet vangt spamcommentaar op voordat het in uw wachtrij voor moderatie belandt als in behandeling. 

Hoe Akismet in WordPress te installeren

Eigenlijk is dit super gemakkelijk, Akismet is al meegeinstalleerd in uw WorDPress installatie u hoeft het enkel te activeren zich als gebruiker te registreren.

Nadat je op activeren hebt geklikt, krijg het volgende scherm te zien, heb je al een API key dan klik je op ‘Manually enter a API key’ heb je er nog geen dan kies je voor de Blauwe knop ‘Configureer je Akismet account’ waarna je naar de Akismet pagina wordt gestuurd.

Hiermee gaat u naar de Akismet-abonnementen en prijspagina. Akismet is gratis voor niet-zakelijke en persoonlijke sites. Voor zakelijke websites zijn er verschillende plannen en pakketten beschikbaar. Kies een optie die het beste bij u past. De prijsstelling is gebaseerd op het honor-systeem, dus theoretisch kunt u wegkomen door een persoonlijk plan te gebruiken op een site met weinig verkeer. Het maakt niet uit welk plan u kiest, de resterende stappen zullen hetzelfde zijn.

Klik op de knop van uw keuze om door te gaan.

Nadat je je gegevens hebt ingevuld en de eventuele betaling hebt gedaan, wil Akismet je email verifieren. Je krijgt een verificatie code opgestuurd, deze vul je in op de volgende pagina. Nadat de configuratie verder is afgerond krijg je een email met de API key die ingevuld moet worden in de plugin. Dat doe je zo:

Je klikt op ‘Manually enter an API key’ en in het daarop volgende scherm vult je de code uit de email in, en klik je op ‘verbinden met API-sleutel’

Als je dat hebt gedaan zal je nog ene paar instellingen kunnen doen, wij veranderen hier niets aan.

Is akismet afdoende ?

Hier kunnen we niet een eenduidig antwoord op geven, Akismet is een plugin die goed onderhouden wordt, maar zich grotendeels richt op commentaar spam, voor andere vormen van spam op je website voldoet het mindergoed of helemaal niet. Daarom installeren wij meestal ook Cleantalk antispam die alle formulieren en ook gebruikers registratie kan beschermen tegen spam. Maar zal je in een latere post meer over lezen inclusief een uniek aanbod voor WPmagazine.be lezers.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Schrijf je in en mis niets meer.

    Krijg wekelijks op donderdagmorgen een overzicht van de laatste posts op WPMagazine.be, een nieuwsbrief boordevol tips tricks, en onze laatste artiekelen. Zo ben je altijd op de hoogte.