SEO How-to, deel 5: Keywords analyseren

Keyword-onderzoek is een tactiek voor het optimaliseren van zoekmachines om de woorden en zinsdelen die de consument invoert , te analyseren.

Deze post is de het vijfde deel in mijn serie “SEO How-to”. De vorige delen heb ik hieronder opgelijst:

 1. Waarom SEO gebruiken
 2. Searchengines begrijpen
 3. Strategie en planning
 4. Concepten voor Keyword-onderzoek

Denk aan keyword-onderzoek in termen van vraag en aanbod. Elk woord op uw site is in feite een zoekwoord. De woorden die mensen invoeren in Google en andere zoekmachines vertegenwoordigen de vraag. Keyword-onderzoek is het proces dat helpt vraag en aanbod te aligneren.

Onderzoek naar keywords voor seeding

De tools voor het verzamelen van keyword-onderzoek zijn sterk afhankelijk van een seed-lijst: de woorden die u kiest waarnaar consumenten zoeken. Een uitgebreide lijst met seeds levert de meeste gegevens op. Een zwakke lijst genereert minder zoekwoordthema’s en leidt vaak tot een slechte optimalisatie.

Wanneer u brainstormt over de seed-lijst, begint u best bij uw website navigatie. Een e-commercesite die op een logische, hiërarchische manier is georganiseerd, bevat navigatie-opties voor alle producten. Uw keyword-onderzoek zal u duidelijk maken of die producten overeenkomen met wat mensen zoeken.

Lijst al uw productcategorieen op. U kan deze eenvoudig kopieren en plakken, rechtstreeks vanuit uw menu’s. Voeg vervolgens synoniemen alsook de soorten en stijlen van die items toe.

Een site die afbeeldingen op bekers, schilderijen en wenskaarten afdrukt, bevat bijvoorbeeld synoniemen zoals ‘foto’s’ en ‘afbeeldingen’, evenals populaire productkenmerken zoals grootte, gelegenheid en stijl.

Wees niet bang om een lange lijst met seed-zoekwoorden te genereren. Het ziet er misschien ontmoedigend uit, maar het proces van het samenstellen van de trefwoorden kan verrassend snel gaan als je eenmaal bent begonnen, en het resultaat is een goudmijn voor uw site.

U kunt ook de URL van elke pagina in Google Keyword Planner invoeren en de relevante zoekwoorden ophalen. Identificeer daarom pagina’s die goed scoren voor de zoekwoorden die u resultaat dienen op te leveren, en noteer die URL’s in uw seed-lijst.

Trefwoordgegevens verzamelen

Plak vervolgens de sets seed-zoekwoorden in het invoerveld van uw keyword tool om de zoekvraag van iedere seed te begrijpen. Het proces is eenvoudig en saai.

Kopieer een set seeds uit je lijst en plak ze in de tool. Wacht tot het klaar is met verwerken, exporteer de resulterende gegevens en herhaal totdat je alle seeds hebt ingevoerd.

Wanneer u hier klaar mee bent, heeft u een massa .csv- of Excel-bestanden. Het handmatig samenvoegen van deze bestanden zou een eeuwigheid duren. Gebruik op een pc de Opdrachtprompt in uw besturingssysteem om .csv-bestanden samen te voegen tot één bestand. Doe hetzelfde op een Mac in Terminal.

Vul de trefwoordsjabloon in

Nu heb je veel onbewerkte keyword-data. Deze is echter waardeloos, waardoor u het dient samen te stellen voor analyse.

Dat is waar mijn deze gratis sjabloon voor zoekwoordanalyse – hieronder weergegeven – van pas komt. Het verzamelt in Google Spreadsheets de keyword-vraag naar combinaties van één, twee en drie woorden en geeft die vraag weer naast gegevens van:

 • Google Search Console voor een benadering van het organische zoekvolume per trefwoordcombinatie.
 • Google Ads voor schattingen van het conversiepotentieel per zoekwoordcombinatie.
Gebruik deze template om je data te ordenen

Om deze template te gebruiken, kopieert u de Google-spreadsheet of downloadt u deze als een Excel-bestand. (Excel is de beste keuze als u meer dan 20.000 rijen met gegevens heeft.)

Plak uw keyword-data in het tabblad “Google Keyword Planner”. Indien u een ander hulpprogramma gebruikt, moet u ervoor zorgen dat de zoekwoorden in kolom A staan en het aantal maandelijkse zoekopdrachten in kolom C terechtkomt. Er wordt naar beide kolommen verwezen vanaf het primaire tabblad “Keyword analyse”.

Verwijder vervolgens de dubbele rijen in de trefwoordgegevens. Ga in Excel op een pc of Mac naar het tabblad ‘Gegevens’ en kies ‘Duplicaten verwijderen’. U kunt hetzelfde doen met ‘Numbers’ op een Mac.

Uw keyword-data bevatten waarschijnlijk veel irrelevante woorden en woordgroepen. Sorteer de keyword-data op het aantal zoekopdrachten, van hoog naar laag. Bekijk de top 300 of zo (of totdat het aantal zoekopdrachten daalt tot onder het niveau dat u waardevol vindt) en verwijder de niet-gerelateerde rijen.

De tool kan zoekwoorden identificeren die veel relevante zoekopdrachten genereren, maar die niet in uw oorspronkelijke seed-lijst stonden. Als dat het geval is, overweeg dan om deze ook terug door de tool te laten lopen.

Download ook datasets van Google Search Console en Google Ads. Het keyword-volume wordt berekend als een maandelijks getal. De andere drie tabbladen zouden dus elk maandelijkse gegevens weergeven.

Keyword-data analyseren

Als u de irrelevante zoekwoorden uit uw dataset verwijdert, zult u waarschijnlijk patronen in de individuele zoekwoorden opmerken. Nu is het tijd om die brede patronen te kwantificeren en ze te vergelijken om de waarde van het algemene zoekwoordthema te zien.

Begin met het invoeren van seeds in de kolommen A tot en met C, zoals hieronder weergegeven. Terwijl u woorden in die kolommen invoert, berekenen de formules in de sjabloon de zoekwoordvraag (Keyword Planner), de huidige organische zoekprestaties (Search Console) en potentiële conversies (advertenties).

Typ de woorden in de kolommen A tot en met C. De sjabloon verzamelt gegevens uit die kolommen

Scan de woorden om patronen in het gebruik van zoekwoorden te vinden. Merk op hoe de vraag en prestaties radicaal kunnen verschillen voor kleine variaties wanneer ze worden samengevoegd. Het maandelijkse zoekvolume voor trefwoorden die zowel “cadeau” als “foto” bevatten, is bijvoorbeeld 121.460, terwijl het volume voor trefwoorden met zowel “cadeau” als “foto” slechts 19.280 is.

Beschouw de analyse als een verkennend proces. U kunt altijd woorden toevoegen of ze verwijderen als de woorden waarmee u start niet werken. Het resultaat zit goed als de vraag naar zoekwoorden overeenkomt met de totale vraag op het tabblad ‘Google Keyword Planner’.

Kijk vooral met een open blik naar de data en zoek naar actuele trends.

Comments

 • No comments yet.
 • Add a comment

  Schrijf je in en mis niets meer.

  Krijg wekelijks op donderdagmorgen een overzicht van de laatste posts op WPMagazine.be, een nieuwsbrief boordevol tips tricks, en onze laatste artiekelen. Zo ben je altijd op de hoogte.