SEO-how to, deel 4: concepten voor keyword-onderzoek

Keyword-onderzoek is het analyseren van zoekopdrachten van echte mensen in zoekmachines zoals Google. Die data – die duidelijk maakt hoe en wat mensen zoeken – is een goudmijn voor zoekmachineoptimalisatie.

Deze post is het vierde deel in mijn serie “SEO How-to”. “Deel 1: waarom SEO gebruiken?” gaat in op het belang van zoekmachineoptimalisatie voor e-commerce. “Deel 2: Zoekmachines begrijpen” behandelt de basis van hoe zoekmachines werken. “Deel 3: Strategie en planning” legt uit hoe u uw SEO-programma succesvol kunt opzetten.

Keyword-onderzoek is dé SEO-basis voor alle inhoud op uw site. We kunnen zoekwoordgegevens verzamelen en vervolgens analyseren om te begrijpen hoe we aan de behoeften van zoekers kunnen voldoen.

Keyword data bestaan uit een woord en een cijfer. Het onderstaande voorbeeld van Google Keyword Planner laat zien hoe vaak mensen per maand zoeken naar zoekwoorden die verband houden met ‘boekwinkel’. De gegevens koppelen een specifiek woord of specifieke zin (zoals ‘boekwinkel bij mij in de buurt’) aan een getal (‘301.000’), waarmee het gemiddelde aantal maandelijkse zoekopdrachten (voor dit voorbeeld hebben we data verzameld vanuit de VS) in het afgelopen jaar wordt weergegeven.

Keyword Gemiddelde zoekopdrachten per maand tussen 1 mei 2019 en 30 april 2020
book store 450,00
Amazone bookshop 450,00
Book store near me 301,00
Thrift store books 165,00
Christian book store 110,00
Bookstores near me 90,500
Powells books 90,500
Kids bookstore 90,500
Used books 74,000
Chrisstian books 74,000

Keyword-onderzoek omvat altijd deze twee componenten: een trefwoord en het aantal bijbehorende zoekopdrachten. Verschillende tools voor keyword-onderzoek bevatten ook andere gegevensvelden, zoals de geschatte kosten per klik om te adverteren voor dat zoekwoordthema en hoeveel concurrentie er bestaat voor dit keyword.

Trefwoorden en thema’s

Zoekmachines zijn verder gegaan dan exacte zoekwoorden om de nuances van woorden en intenties te begrijpen. Zoekwoordonderzoek kopieert tot op zekere hoogte de evolutie door verschillende variaties in spelling en frasering samen te voegen tot een enkel zoekwoordthema. Dit gaat veel verder dan louter individuele woorden.

De meeste hulpprogramma’s voor zoekwoorden organiseren gegevens op thema. Het aantal zoekopdrachten voor het zoekwoordthema ‘boekwinkel’ omvat bijvoorbeeld ook zoekopdrachten naar de meervoudsvorm ‘boekenwinkels’, de variant met één woord ‘boekhandel’ en alle veel voorkomende spelfouten of woordgroepen.

In Google Keyword Planner wordt het zoekwoordthema voor ‘boekwinkel’ niet gecombineerd met andere woorden in die dataset. Zo zijn 301.000 zoekopdrachten naar ‘boekwinkel bij mij in de buurt’ niet opgenomen in de 450.000 zoekopdrachten naar ‘boekwinkel’. Het zijn unieke thema’s die verschillende individuele zoekers en hun intentie weerspiegelen.

Hulpprogramma’s voor zoekwoordonderzoek

Google Keyword Planner is de belangrijkste bron voor keyword-onderzoek. Google biedt de tool aan voor klanten van Google Ads, maar het is ook erg handig voor SEO. De gegevens vertegenwoordigen 92 procent van alle zoekopdrachten wereldwijd.

Toch heeft de Keyword Planner, net als alle datasets, beperkingen die uw beslissingen kunnen beïnvloeden, waaronder:

  • De gegevens bevatten alleen Google-zoekopdrachten.
  • De gegevens vertegenwoordigen een enkele maand, gemiddeld over de afgelopen 12 maanden in de oorspronkelijke dataset.
    Google doet dit om seizoensinvloeden te verwijderen, maar dat betekent dat er in een bepaalde maand mogelijk minder of meer zoekopdrachten worden uitgevoerd dan gemiddeld wordt weergegeven. Gelukkig is de gedetailleerde maandelijkse dataset is echter beschikbaar om te exporteren.
  • Trefwoordgegevens worden afgerond op de dichtstbijzijnde tientallen, honderden, duizenden of miljoenen, afhankelijk van het aantal.
  • Tenzij u toegang heeft tot een Google Ads-account, met een aanzienlijk budget, worden uw gegevens tussen haakjes gegroepeerd op basis van het aantal zoekopdrachten, zoals 1.000 – 10.000, waardoor het onmogelijk wordt om de relatieve populariteit van een zoekwoordgroep binnen die schijf te bepalen.
  • Google levert de gegevens om advertenties te helpen verkopen.

Dus hoewel keyword-onderzoek fundamenteel is voor SEO, moet u de gegevens als een leidraad beschouwen, en niet als een absoluut gegeven. We kunnen aannemen dat een zoekwoord met 18.000 zoekopdrachten populairder is dan een zoekwoord met 12.000, maar kleine verschillen kunnen minder betrouwbaar zijn.

Microsoft Ads biedt ook een gratis hulpprogramma voor zoekwoorden, maar de dataset is minder relevant omdat Bing slechts 3 procent van de zoekopdrachten wereldwijd vertegenwoordigt. En de gebruikers van Bing zijn doorgaans ouder.

Veel van de belangrijkste SEO-toolplatforms, zoals seoClarity, BrightEdge en Ahrefs, bevatten ook features voor keyword-onderzoek. Hun gegevens zijn afkomstig van de Google Keyword Planner API, hoewel ze daarnaast mogelijk eigen aanvullende berekeningen gebruiken.

Door een licentie voor een van deze platforms aan te schaffen, krijgt u nauwkeurigere keyword-gegevens zonder dat u toegang nodig heeft tot een Google Ads-account. De kosten zijn echter veel te hoog indien u enkel keywords wilt, aangezien de platforms ook functies bevatten zoals het bijhouden van organische posities, voorspellende modellen, foutcontrole en SEO-aanbevelingen. Een paar, zoals SEMrush, bieden een beperkte gratis proefversie.

Andere tools bieden een niet-numerieke subklasse van zoekwoordgegevens op basis van de suggesties van het automatisch aanvullen door Google en andere zoekmachines. Hoewel ze handig zijn om ideeën te krijgen voor gebruik in een numeriek hulpprogramma voor keyword-onderzoek, laten op suggesties gebaseerde tools niet de relatieve populariteit van de woorden en woordgroepen zien.

Comments

Add a comment

Schrijf je in en mis niets meer.

Krijg wekelijks op donderdagmorgen een overzicht van de laatste posts op WPMagazine.be, een nieuwsbrief boordevol tips tricks, en onze laatste artiekelen. Zo ben je altijd op de hoogte.