Introductie van LiteSpeed – Jouw Go-To Website Optimization Tool

Snelheid is ongetwijfeld een van de belangrijkste factoren als het gaat om de algehele prestaties van jouw WordPress-website. Een eerste indruk is belangrijk als je indruk wilt maken op jouw bezoekers en hoger wilt scoren op SERP’s (zoekrobots).

Met jarenlange ervaring, hier bij WPMagazine, streven we er altijd naar om de best mogelijke oplossingen aan te bevelen aan onze lezers voor het bouwen en beheren van websites.

De LiteSpeed Cache-plug-in is een handige tool om de LiteSpeed-functie volledig te optimaliseren. Het is ook een onmisbare tool voor elke WordPress-gebruiker.

Het is dé all-in-one plug-in voor site-optimalisatie: betrouwbaar en gebruiksvriendelijk.

In dit artikel laten we zien hoe u de functies van de plug-in kunt maximaliseren.

Hoe installeer en activeer ik de LiteSpeed Cache-plug-in?

Indien LiteSpeed Cache reeds vooraf geïnstalleerd is, kan je deze stap overslaan en verdergaan naar de volgende stap. Zoniet is de LiteSpeed Cache-plug-in snel en eenvoudig te installeren. Hier is hoe:

  1. Log op uw WordPress-dashboard en ga naar de tab “Plug-ins”;
  2. Zoek naar “LiteSpeed Cache”, klik op “nu installeren” en activeer;
  3. Vernieuw de pagina en je zou de LiteSpeed Cache tab op je WordPress-dashboard moeten kunnen zien;

Hoe configureer je de LiteSpeed Cache-plug-in?

Er zijn enorm veel handige functies maar gelukkig dien je ze niet allemaal te configureren om de tool optimaal te kunnen gebruiken.

Hier brengen we een lijst van de basics om uw WordPress-website te configureren met behulp van de plug-in.

Algemene instellingen en cache-instellingen

Ten eerste hebben we de tab Algemeen – hier kunt u wijzigen of u de plug-in automatisch wilt upgraden of niet. Bovendien moet u hier ook de domeinsleutel toevoegen.

Bij ‘cache’ vind je de cache-instellingen voor de plug-in die kunnen worden in- of uitgeschakeld. Je kan bijvoorbeeld handmatig instellen welk type inhoud je in de cache wilt opslaan – ingelogde gebruikers, inlogpagina’s, enzovoort.

Voor de gemakkelijkheid bevat ieder item een korte beschrijving van elke instelling. Als je meer informatie nodig heeft, klik je op Meer informatie (net naast de paginatitel) waarnaar je doorgeleid wordt naar de officiële documentatiepagina. Dit geldt trouwens ook voor alle andere pagina’s.

Daarnaast bevatten enkele van de instellingen een waarschuwingsbericht: “Deze instelling zal het .htaccess-bestand bewerken”. Dan weet je wanneer je voorzichtiger moet zijn bij het wijzigen van de instellingen van de plug-in.

Andere tabbladen in deze sectie bevatten TTL- en Purge-instellingen. TTL staat voor time-to-live en hier kan je vooraf instellen hoe lang elke instelling in de cache moet worden bewaard. Op het tabblad Purge kan je, zoals de naam al doet vermoeden, de auto-purge instellingen configureren voor de cache is opgeslagen inhoud.

Bekijk ook even de tab “Excluded”, waar je kan instellen welk type inhoud je niet in de cache wilt opslaan.

Vergeet uiteraard niet op de knop “Opslaan” te klikken zodra je klaar bent.

Er is veel aan LiteSpeed Cache dat je kan wijzigen en configureren. Indien je twijfelt bij een van de instellingen, dan laat je ze gewoon zoals ze zijn.

De standaardinstellingen van de plug-in zijn in feite ruim voldoende om de laadsnelheid van je website merkbaar te verhogen.

 

Beeld- en paginaoptimalisatie

De LiteSpeed Cache-plug-in bevat ook krachtige functies voor beeld- en paginaoptimalisatie, zodat je altijd beslissingsvrijheid blijft behouden.

Image Optimization biedt een comfortabel eigen dashboard, waar je alle informatie kan zien over hoe goed je afbeeldingen op de website geoptimaliseerd zijn.

Met Pagina-optimalisatie kan je handmatig CSS- en JavaScript-instellingen en -opties wijzigen om Gravatar-informatie lokaal op te slaan.

 

Database, Crawler en Toolbox

 

Er komt geen einde aan wat LiteSpeed Cache te bieden heeft. In de sectie Database kan je snel een overzicht krijgen van de status van andere gegevens die op jouw website zijn opgeslagen. Dit laat je toe alle revisies of spamreacties met één klik te verwijderen.

 

LSCache bevat een Crawler die wordt gebruikt om de backend van uw website te doorzoeken op verlopen pagina’s, en deze tegelijkertijd te verversen. Terwijl de Toolbox allerlei snelle one-click optimalisatie-opties biedt. Ook andere geavanceerde instellingen kan je hier terugvinden.

 

 

 

Wat is web-caching?

 

Snelheid is om vele redenen belangrijk. Bezoekers willen bijvoorbeeld niet lang wachten tot je site is geladen.

Dit is waar webcaching van pas komt – het wordt gebruikt om de laadsnelheid van de website aanzienlijk te verbeteren door de informatie tijdelijk lokaal op te slaan, hetzij in iemands internetbrowser of een webserver.

Het voorkomt in wezen dat websites alle informatie opnieuw laden indien je de website reeds eerder bezocht hebt.

LiteSpeed Cache is een WordPress-plug-in die wordt gebruikt deze informatie te beheren. Als je niet goed zorg draagt voor de caching , heeft dit een grote invloed hebben op de browse-ervaring van jouw bezoekers. Gegevens in de cache zijn op een bepaald moment verouderd en kunnen voorkomen dat gebruikers de pagina’s met succes kunnen vernieuwen.

Met deze WordPress-plug-in kan je opslag en gebruik van de cache micro-managen. Het is een tool waar iedere webmaster rekening mee dient te houden.

Onthoud echter dat zelfs de krachtigste tools niet genoeg zijn om een website goed te laten presteren. Je hebt uiteraard ook een betrouwbare webhost nodig.

 

Conclusie

Het beheren van een website is al moeilijk genoeg en als het eindresultaat niet overeenkomt met je verwachtingen, zijn zowel jij als je bezoekers teleurgesteld. Je hoeft echter niet alles zelf te doen.

Met de LiteSpeed Cache kan je er zeker van zijn dat een trage laadsnelheid van de website tot het verleden behoort. Het is een geweldige aanvulling op jouw onmisbare WordPress-pluginbibliotheek. Naast het feit dat deze plugin kwaliteitsvol is, is hij ook nog eens gratis en gemakkelijk downloadbaar.

Comments

  • No comments yet.
  • Add a comment

    Schrijf je in en mis niets meer.

    Krijg wekelijks op donderdagmorgen een overzicht van de laatste posts op WPMagazine.be, een nieuwsbrief boordevol tips tricks, en onze laatste artiekelen. Zo ben je altijd op de hoogte.