E-commerce hosting: 8 dingen om op te letten als u uw webshop serieus neemt

Als u een online winkel heeft, is het belangrijker om een goede e-commerce hostingprovider te kiezen dan u misschien denkt. Te veel bedrijven mislukken vanwege vreselijke laadsnelheden, slechte beveiliging en onjuist beheerde webservers.

Maar wat maakt een geweldige e-commercehost? We hebben een lijst samengesteld met de belangrijkste kwaliteiten waar u altijd naar moet zoeken bij een hostingprovider om uw onderzoek te ondersteunen en een beter geïnformeerde beslissing te nemen.

Klaar om te starten? Laten we erin duiken!

 1. Wat is e-commerce hosting?

Elke website en online winkel heeft één belangrijk ding nodig om online te gaan: een webhost. Hosting biedt een server waarop uw site zich bevindt, waardoor deze verbinding kan maken met internet en mensen deze kunnen bezoeken.

Kortom, u koopt het recht op de ongebruikte serverruimte van iemand anders en krijgt service van een bedrijf dat weet hoe ze hun servers moeten beveiligen en optimaliseren.

Hosting is er in verschillende vormen en specialisaties. Sommige hostingtypen zijn genoemd naar de hardware waarop ze zijn gebaseerd, terwijl andere gespecialiseerde plannen hebben met unieke functies.

Dat is wat e-commerce hosting is.

Een hoogwaardig e-commerce hostingpakket is een bundel van speciale functies die zijn afgestemd op dit type bedrijf. Dit kunnen gratis SSL-codering zijn, hulp bij het instellen van betalingsgateways, extra beveiliging of schaalvergroting tijdens periodes met veel verkeer.

Er is ook WooCommerce-hosting, die kan worden beschouwd als een subtype van e-commerce-hosting. WooCommerce hosting heeft alle functies van e-commerce hosting en meer, met serveromgevingen die zijn geoptimaliseerd om de WooCommerce-plug-in uit te voeren.

 1. Soorten e-commerce hosting

Er zijn verschillende soorten hosting die u moet kennen, die de hardware en configuratie van uw server bepalen. Traditioneel zijn er drie hoofdtypen: shared, VPS en dedicated hosting.

Shared hosting is het laagste niveau, geschikt voor startups en individuen die gewoon online willen gaan. Het is meestal erg goedkoop, maar dat gaat ten koste van een lagere snelheid en het moeten delen van serverruimte met verschillende andere websites. Dit type hosting is niet geschikt voor e-commercesites, tenzij u niets anders kunt betalen.

VPS staat voor “virtual private server”. Uw server deelt een machine met andere websites, maar de bronnen zijn geïsoleerd, waardoor veel van de problemen die verband houden met gedeelde hosting worden geëlimineerd. Dan is dedicated hosting het hoogste niveau, waardoor u uw eigen privé, fysieke server krijgt. Dit is natuurlijk niet goedkoop. Beide soorten hosting werken goed voor e-commerce, maar er is een betere oplossing.

Cloudhosting is een populaire oplossing voor een veelvoorkomend probleem van e-commercesites: het snel ontgroeien van hun serveromgeving. Cloud hosting is volledig schaalbaar. U kunt op elk moment bronnen toevoegen of verwijderen. En het is ook zeer betaalbaar voor startups!

Voor groeiende e-commercesites is de cloud vrijwel zeker de gewenste infrastructuur.

Er is ook een andere laag voor hostingtypen: managed versus unmanaged hosting.

Unmanaged hosting is meestal goedkoper, maar er is een groot nadeel. U moet alle serverinstellingen en -configuraties zelf doen, evenals doorlopende beveiliging en onderhoud. U koopt in feite gewoon het recht op een lege server.

Met managed hosting is alles gedekt. Installatie, configuratie, beveiliging, onderhoud, ondersteuning en updates. Een beheerde e-commercehost helpt u uw winkel draaiende te houden en ervoor te zorgen dat deze zo blijft.

Kortom, cloudhosting is waarschijnlijk de beste oplossing voor een e-commerce website.

 

 1. 8 aspecten waar u op moet letten bij een e-commerce hostingprovider

 

Er zijn enkele functies die elke e-commercehost zou moeten hebben. Wanneer u op zoek bent naar een e-commercehost die goed bij uw online winkel past, let dan op deze belangrijke functies.

 • Hoge performantie
 • Bandbreedte en bestandsopslag
 • Auto-scaling
 • Proactieve ondersteuning
 • Volledige beveiliging
 • WooCommerce-integratie
 • Automatische back-ups
 • Ontwikkelaarsvriendelijke omgeving
 1. Hoge performantie

Als e-commercesite zou uw eerste prioriteit het vinden van een host moeten zijn die snel en betrouwbaar is. 57% van de consumenten verlaat uw site als de laadtijden langer zijn dan 3 seconden en 80% van hen zal nooit meer terugkeren. Dat is veel verloren potentieel.

Het probleem met shared hosting is dat het traag is en vaak downtime heeft, wat onaanvaardbaar is voor elke online winkel. Je moet ook voorzichtig zijn met wie je kiest, aangezien sommige hosts een onbetrouwbare infrastructuur hebben die vertragingen of crashes zal veroorzaken.

Elk webhostingbedrijf zal zichzelf adverteren als de beste en snelste die er is, dus onderzoek doen is noodzakelijk.

Een CDN is een must-have, idealiter opgenomen in uw hostingplan. CDN’s zijn een netwerk van servers verspreid over een groot gebied, wereldwijd in het geval van populaire netwerken zoals Cloudflare. Wanneer een gebruiker ver van uw hoofdserver verbinding probeert te maken met uw site, wordt deze in plaats daarvan naar een nabijgelegen CDN-server geleid, waardoor laadtijden voor iedereen veel sneller worden.

Uw e-commercehost moet ook prestatie- en uptime-monitoring bevatten die u onmiddellijk waarschuwt wanneer er iets misgaat. Als een server uitvalt of als alles traag verloopt, moet u onmiddellijk actie kunnen ondernemen.

 1. Bandbreedte en bestandsopslag

E-commercesites nemen veel bestandsruimte in beslag en ze zijn ook het type website dat gewoonlijk het meeste verkeer trekt. Je hebt een host nodig die over voldoende middelen voor je beschikt, tenzij je hoge kosten wilt betalen.

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel van het design van elke site en je zult er veel van nodig hebben, wat je ook ontwerpt. Met name e-commercesites hebben de neiging snel opslagruimte te gebruiken. Elk product dat u uploadt, heeft meerdere afbeeldingen met een hoge resolutie nodig en wanneer uw winkel verder groeit, kunt u zich gemakkelijk afvragen waar al uw bestandsruimte is gebleven.

 1. Auto-scaling

In tegenstelling tot andere soorten websites, die in de loop van de tijd gestaag en voorspelbaar groeien, kan het verkeer van een e-commerce winkel behoorlijk variabel zijn. Vakanties veroorzaken vaak een intense verkeersstroom, klanten komen uit het niets en de groei is vaak plotseling en exponentieel.

In een beheerde e-commercehost moet u op zoek gaan naar twee soorten schalen: automatisch schalen tijdens plotselinge drukke periodes en schaalbare bronnen die met u meegroeien.

Autoschaling is noodzakelijk voor online winkels vanwege de golf van verkeer die met vakantieperiodes gepaard gaat. Uw typische plan kan het hele jaar door goed bij u passen, maar wanneer de feestdagen ronddraaien en het winkelend publiek massaal bestelt, heeft u geen resourses meer.

Veel hosts worstelen, veroorzaken langdurige downtime of sluiten de service af en eisen dat u upgrade naar een hoger plan – en dat terwijl u geld verliest tijdens uw belangrijkste verkoopsperiode.

Een host met automatisch schalen zal de hit nemen, automatisch middelen aan uw site toewijzen voordat de downtime kan toeslaan, en alleen om een upgrade vragen als het verkeer aanhoudt of een acceptabele limiet overschrijdt.

Kijk ook uit naar load balancing-functies, die uw verkeer gelijkmatig over bronnen verdelen en downtime als gevolg van onverwachte stroomstoten voorkomen. Zowel load balancing als auto-scaling zijn functies die de infrastructuur van uw host zou moeten hebben.

U wilt ook een host die u niet blokkeert, waarmee u op elk gewenst moment CPU, RAM en andere bronnen kunt toevoegen, als u ze nodig heeft. Cloudhosting is hiervoor de beste oplossing, omdat u uw plan gewoon kunt upgraden of meer kracht kunt vragen wanneer u maar wilt en het direct kunt toevoegen.

Bij fysieke VPS of dedicated hosting vereist een upgrade dat u naar een andere server wordt verplaatst of dat u handmatig krachtigere hardware installeert, wat kostbaar kan zijn.

Upgraden naar cloudhosting is goedkoop.

 1. Proactieve support

Problemen en fouten zullen zeker opduiken in uw nieuwe site. Als uw host geen goed ondersteuningsteam heeft dat klaar staat om u te helpen wanneer u contact opneemt, kan uw site urenlang niet beschikbaar zijn. Ondersteuning moet vriendelijk, behulpzaam, snel en in staat zijn om met u samen te werken wanneer er een probleem optreedt.

Achter elk ondersteuningsteam moet een groep ervaren ontwikkelaars staan. Als de infrastructuur en servers van de webhost goed zijn gebouwd en weinig downtime hebben, is het een goed teken dat hun ontwikkelingsteam u zelfs bij de meest onverwachte problemen kan helpen.

Zoek naar 24/7 ondersteuning, aangezien serverproblemen op elk moment kunnen optreden, zelfs midden in de nacht. Als u wordt gewekt door een melding dat uw site niet beschikbaar is, moet u dat oplossen. U wilt helemaal geen verkeer verliezen of, erger nog, u hoeft niet op oneven uren wakker te worden om uw site te laten repareren.

 1. Full security

E-commercesites zijn vaak het doelwit van hackers vanwege de gevoelige gegevens die ze beschermen: creditcardnummers, Paypal- en bankwachtwoorden en vaak de volledige namen en adressen van gebruikers.

Het is erg lucratief om een slecht beveiligde online winkel te hacken – en gloednieuwe startups weten vaak niet hoe ze deze belangrijke gegevens veilig moeten houden – dus u moet uw website nu beveiligen.

Het beveiligen van uw eigen code is aan u en uw ontwikkelaars, maar er gebeuren veel hacks vanwege de slechte beveiliging en daar is uw webhost verantwoordelijk voor. Door fouten in de servercode kunnen criminelen uw website gemakkelijk infiltreren, toegang krijgen tot gebruikersgegevens, wachtwoorden stelen terwijl ze via de server worden verzonden of zelfs malware op uw website plaatsen die gebruikers zal aanvallen.

Daarom moet je een host kiezen die weet wat ze doen. Pas op als ze geen hackvrij beleid hebben. Ze hebben mogelijk een zeer slechte beveiliging en als u wordt gehackt, zullen ze waarschijnlijk niets doen om de schade teniet te doen.

DDoS-aanvallen zijn ook een veelvoorkomend probleem voor e-commercesites. Deze aanvallen, uitgevoerd door duizenden computers tegelijk, kunnen een site snel uitschakelen. Een goede host zal DDoS-aanvallen detecteren en deze stoppen.

Als eigenaar van een online winkel heb je een SSL-certificaat nodig om inkomende en uitgaande gevoelige gebruikersinvoer te versleutelen. Zonder dit kunnen aanvallers alles zien dat van uw website naar uw server gaat, zoals gebruikersgegevens die in formulieren zijn ingevoerd. Zoek naar een host die gratis SSL biedt.

 1. WooCommerce Integratie

Als u uw webshop in WordPress start, is de kans groot dat u WooCommerce gebruikt. Niet alle webhosts werken meteen goed met die plug-in. U zult in het begin misschien geen problemen tegenkomen, maar uw site werkt mogelijk niet zo goed omdat het geavanceerde functies zoals WooCommerce-specifieke caching (en meer) mist.

Omdat WordPress zo populair is als het is, moeten de beste e-commerce hosts WooCommerce-hosting bevatten.

Een ander over het hoofd gezien aspect dat u van uw e-commerce hostingprovider zou moeten eisen, is PCI-compliance. PCI staat voor ‘Payment Card Industry’ en het is een reeks beveiligingsnormen die bedoeld zijn om te voorkomen dat gebruikersgegevens worden gelekt als gevolg van slechte websitebeveiliging. Elke website die creditcardgegevens accepteert, moet PCI-compatibel zijn.

Het is voor een host onmogelijk om PCI-compliance te garanderen, omdat u zelf veel werk moet verzetten om uw site te beveiligen. Maar het is zeker mogelijk voor hen om het proces voor u gemakkelijker te maken door SSL-certificaten aan te bieden, hun servers te beveiligen met een firewall en een sterke serverinfrastructuur te gebruiken.

Het is aan u om een PCI-audit uit te voeren, maar een goede e-commercehost zal met u samenwerken om uw site te helpen beveiligen en eventuele aanpassingen te doen die nodig zijn om uw website PCI-compatibel te maken.

 1. Automatische backups

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk back-ups zijn voor e-commercesites. Automatische gegevensback-ups zijn een absolute must. In sommige gevallen dagelijks, wekelijks of zelfs elk uur: er moet een solide back-upsysteem zijn om uw cruciale winkel- en databasebestanden te beschermen.

Vooral als je in WordPress werkt waar het gemakkelijk is om per ongeluk gevoelige instellingen te wijzigen, kun je een fout maken waardoor je site uitvalt of de database beschadigd raakt.

Als je geen recente back-up hebt, verlies je veel tijd en moeite om alles weer terug te zetten. Misschien verlies je zelfs alles. Daarom hebt u een host nodig met ingebouwde back-ups, zodat u met een gerust hart uw bedrijf kunt runnen.

Gegevensveiligheid moet in het algemeen een van de belangrijkste zorgen van uw gastheer zijn. Een goede infrastructuur, automatische back-ups en constante monitoring voorkomen rampen en houden uw site veilig.

 1. Ontwikkelaarsvriendelijke omgeving

Als je een ontwikkelaar bent en je wilt in de geavanceerde hostingopties duiken, kan het moeilijk zijn om een host te vinden die je ondersteunt. Webhosts willen begrijpelijkerwijs niet dat beginnende gebruikers sleutelen aan kritieke bestanden en hun hele website laten crashen.

Maar wanneer u WordPress-kernbestanden moet bewerken, tools zoals WP-CLI of Git moet instellen of zelfs gewoon uw PHP-versie moet bijwerken, zullen veel hosts dit een absolute nachtmerrie voor u maken.

 1. Conclusie

Te veel gloednieuwe websites worden het slachtoffer van het veelvoorkomende probleem: trage laadsnelheid, slechte beveiliging en gebrek aan ondersteuning vanwege een slechte webhost. Beginnen met een alledaagse shared host lijkt misschien goedkoop, maar het is het negatieve effect op uw winst niet waard.

Wanneer u op zoek bent naar een e-commerce hostingprovider, moet u er een kiezen die klaar is om te werken naar uw zakelijke behoeften en die eersteklas kwaliteit en betaalbare plannen biedt.

Managed hosting, hoewel het in eerste instantie misschien een duurdere oplossing lijkt, biedt tal van tools en specificaties die uw leven gemakkelijker maken door voor u alle kritieke aspecten te regelen.

Zakelijk gezien is het een investering die het waard is om te doen als u uw online winkel serieus neemt.

Comments

 • No comments yet.
 • Add a comment

  Schrijf je in en mis niets meer.

  Krijg wekelijks op donderdagmorgen een overzicht van de laatste posts op WPMagazine.be, een nieuwsbrief boordevol tips tricks, en onze laatste artiekelen. Zo ben je altijd op de hoogte.